Field_dressing_a_caribou_in_the_eastern_Alaska_Range_mountainsDet norske høyfjellet byr på store muligheter for jakt når det lider mot høst. Det betyr at man får oppleve naturen i forandring. Det er også grunnlaget for å kunne gjennomføre en god rypejakt. Når den første snøen begynner å falle, og bladene har skiftet til gult og rødt, er det også enklere å få øye på rypa, også når den trykker. I denne situasjonen er været en like stor hjelp som en god Pointer eller Vorsteher, som hjelper med å jage opp fuglene.

Rypejakt i små grupper

Selv om jakten under ideelle forhold kan gjennomføres alene, er det ofte en fordel å ha med seg hund, om man først legger ut på turen alene. Om man ikke har noen god hund tilgjengelig, er det bedre å ta med seg flere, slik at man kan bedrive drivjakt, spesielt om rypa har begynt å trykke, det vil si, om den har sluttet å fly opp, men i stedet forsøker å gjemme seg i lyngen.

Overnatting og fremkomstmuligheter?

Denne typen jakt kan bedrives på store deler av det norske høyfjellet, men det er å foretrekke at jakten skjer over tregrensen. Det sikrer god sikt. Videre er det av fordel å velge et terreng som ikke er for grovt kupert. Faren for vådeskudd er større, så lenge man ikke har klar sikt, og rypas mulighet for å stikke seg unna, er langt større i områder med tett skog.

Den som liker det mer naturlig kan også på denne årstiden ligge i telt, og det er som regel tillat å gjøre opp ild for matlaging på høsten. I mange områder som byr på seg for jakt finner man også hytter som tilhører Turistforeningen. Det er å anbefale at man holder begge muligheter åpne, og at man forbereder seg på å tilbringe store deler av tiden utsatt for vær og vind.