Ettersom det i dag finnes flere muligheter for å trene på fjellklatring innendørs, er det blitt en bredere hobby i Norge. Den er fortsatt noe tung når det kommer til nødvendig utstyr, men det er blitt til noe som man kan gjøre på litt mer avanserte treningsstudio. Det inviterer selvfølgelig også til at man kan trene seg på vinterstid, uten større farer eller ubehag.

640px-Ice_climber_in_NorwayDet å klatre i hall eller i andre kunstvegger er selvfølgelig ikke det samme som å klatre ute i den frie naturen, og i naturlig fjell, men det er en god forberedelse, som bygger styrken der man trenger det, samtidig som det legger grunnlaget for å lære de livsviktige teknikkene som trengs for fjellklatrere.

Den som er fersk i aktiviteten burde likevel lære seg å klatre i det fri, av mer erfarne og kjente fjellklatrere. Dette er noe som man helst gjør i grupper som driver med klatringen. Vanligvis finner man dem der hvor det finnes klatrevegger i hall, og som regel vil man der også finne folk som drar på lengre klatreturer i det fri. Som nybegynner må man belage seg på at de første utfluktene vil bli gruppeturer til fjellsider som ikke byr på de største utfordringene, men hvor den store utfordringen er å bli kjent med klatreutstyr og terreng, så vel som orientering og tilvenning til hva man har i vente.

Det vil ta flere år å bli en god fjellklatrer, og man bør alltid ha med seg noen som kan mer enn en selv, i alle fall i løpet av de første årene. Samtidig er sporten fysisk krevende. Man bør ha en alment god fysikk for å kunne hevde seg i fjellveggen. Dermed er det også en god forbereding å kjøre en egentrening av det militære slaget, med faste økter som bidrar til å bygge fysisk styrke.